Sådan passer du godt på dit trægulv

20 maj 2020
Heidi Kirkebække

Lækre trægulve går formentlig aldrig af mode. I denne artikel får du tips til, hvordan du passer på dit gulv, så det holder sig pænt og sundt i mange år.

Hvor ofte skal gulvet slibes?
Hvis dit gulv ser træt og slidt ud, og der er ridser og hakker i overfladen, kan en god afslibning gøre underværker.

Afslibning er langt nænsommere end afhøvling, fordi man kun fjerner et ganske tyndt lag, når man sliber. Alligevel er afslibning i langt de fleste tilfælde nok til at gøre gulvet lækkert og sundt igen

Skal gulvet behandles med noget særligt efter afslibning?
Ja! Dit gulv skal have en efterbehandling, så snart det er slebet. Ellers er træet helt åbent og ekstremt sårbart over for smuds, snavs og almindelig dagligdags brug. Gulvets overflade skal behandles med lak, olie eller sæbe.  

Når et slidt trægulv får en god afslibning og en lækker efterbehandling, bliver det både smukkere, meget nemmere at holde rent og langt mere holdbart.

Hvilken efterbehandling skal jeg så vælge?
De fleste trægulve kan efterbehandles med både lak, olie og sæbe, og der er fordele og ulemper ved dem alle tre. Du behøver ikke nødvendigvis at vælge den samme løsning, som var på gulvet, før det blev slebet.  

Hvordan undgår jeg, at mit gulv bliver gult med tiden?
Hvis træet er lyst, og du gerne vil understrege dét og sørge for, at det ikke gulner, kan du få det ludbehandlet, før det efterbehandles med olie eller sæbe. Luden sløver den naturlige proces, som ellers gør, at træet vil komme til at se gulligt ud.

Hvordan rengør jeg gulvet?
Generelt skal man sørge for ikke at bruge for meget vand, når man vasker sine trægulve. De har nemlig ikke godt af det.

Brug så lidt vand som muligt og tør altid gulvene af, når de er blevet vasket.

Husk desuden at undersøge, hvilken rengøring som anbefales til den efterbehandling, dit gulv har fået. Gulvfirmaet og producenten kan hjælpe.

Flere nyheder