Skal et slebet gulv altid behandles?

13 januar 2021
Camilla Skøtt

Er du vild med det rå look og den bløde overflade, dit trægulv har fået, efter det er blevet slebet, og overvejer du nu, om du kan bibeholde det – altså springe efterbehandlingen over? Det er ikke en udpræget god idé. Læs med, og forstå hvorfor.

Der er ikke noget som rå brædder på gulvet; skibsplanker, gulvbrædder eller hvad du vil kalde det. Flot ser det i hvert fald ud. Og hvis du netop har fået slebet dit trægulv, så overvejer du nu, om du ikke bare kan beholde det enkle og rå look, der har netop nu?

Det kan du desværre ikke. Når brædderne står fuldstændig rå uden overfladebehandling, vil de suge alt, hvad de kan komme i nærheden af. Spilder du en tår kaffe, en sjat mælk eller måske et glas rødvin (Gud forbyde det), så skal du være hurtigere end hurtig, hvis du skal nå at tørre det op, inden det er trængt ned i træet og har efterladt dig med en stor og umulig plet.

Kort og godt: Hvis du undlader overfladebehandling, får du i løbet af kort tid et gulv, der er fyldt med pletter, du ikke kan komme til livs. Og så er det trods alt bedre at justere en smule på udseendet med en gulvbehandling.

Sæbe giver et naturligt look

Som udgangspunkt kan du vælge mellem sæbe, olie eller lak, når gulvet skal behandles, og hvis du vil have det mest naturlige look, skal du gå med sæben. Det er bare ikke den mest rengøringsvenlige løsning, så du skal have mod på at gøre rent forholdsvis tit (altså med moppe og spand), ligesom du skal huske at vedligeholde brædderne ved jævnligt at mætte dem med nye sæbespåner.

Vil du vide med om efterbehandling af trægulve, kan du med fordel tage en snak med en professionel gulvsliber – fx her: https://xn--gulvafslibning-kbenhavn-0mc.dk/gulvafslibning-bronshoj/.

Flere Nyheder